Vårtur 2019 til Sogn og Fjordane reiserapport

 

 

Reiserapport fra (lang) dagstur til Aurland.

Torsdag 6. juni 2019.

34 halv-våkne mennesker sto klar på by-stasjonen kl 0830 som avtalt. En misforståelse gjorde at Erik med veteranbussen kom først 0850, men så startet turen… Ingeborg og Arvid satt pent på soppet ved Handelshøyskolen, og Ann kom på ved Åsane terminal. «Vanlig», men raskeste rute til Voss – gjennom tunellen og til Stalheim Hotell – med herlig utsikt fra 380 m o.h., gode wienerbrød og varm kaffe ble inntatt. Stalheim Hotell ble først åpnet i 1885, men brant ned 20. januar 1900. Ble gjenoppbygd men brant ned igjen i 1902. Etter siste brannen ble det besluttet at Meinhardts Hotell på Voss skulle demonteres og gjenreises på Stalheim i 1906. Etter diverse om og på-bygginger – og okkupasjonen – brant hotellet helt ned igjen 22.juni 1959 med det tragiske utfall at 23 menneskeliv gikk tapt.

Mange kvapp til da vi bestemte at Stalheimskleivene skulle forseres nedover, men Erik med bussen hadde gjort dette før – så NO PROBLEM… Fantastisk kjøring med en Volvo fra 1979, – uten servostyring….Vi kjørte direkte derfra til Aurland og opp til Stegasteinen, et byggverk med 3,3 m bredde, 31 m lengde av stål, limtre og betong. For en utsiktfor alle som våget seg utpå,  –og seniorbowlere våger!!!   Opp – og nedkjøringen fra/til Aurland krevet ennå mer av Erik. Vi kunne se at han hadde vært her og gjort dette før ja……

Vi lå på dette tidspunktet bak rutetiden at alle som ønsket seg nye Aurlands-sko ble veldig skuffet. Det var viktigere å nå frem til Undredal og lunsj/middag, så sko fikk være sko… Vi ble mottatt av Leif Inge Undredal som,som den glitrende forteller han er, bidro med skrømt og merkelige «sannheter» samt flotte sanger om huldra og andre væsen…. Han introduserte også dagens meny, med en forrett av geitepølse, undredals-ost med 3 modningsgrader, syltetøy og to hjemmelagde safter og en hovedrett av kje/geit med tilbehør og en veldig god saus. Et utmerket måltid som alle satte pris på. (Jeg har i alle fall ikke mottatt skriftlige klager fra noen deltakere…)

Etter maten spaserte vi opp til stavkirken hvor vi fikk kikke innom. Stavkirken er panelkledd og ser liksom ikke ut som en stavkirke. Den er likevel den minste stavkirken i Skandinavia som fremdeles er i bruk, og kan dateres tilbake til 1321. Dog betegnes byggetiden fra 1150 – 1200. Teoriene og studiene viser forskjellige fakta, men en ting er sikker… kirken ble hvitmalt innvendig på 1850-tallet og ved en restaurering i 1961  ble 3 lag maling av-vasket slik at vegger og tak i dag viser alle de mystiske dyr og symbolske tegn som var der fra starten. Kirken har 40 sitteplasser, kneleskammel fra 1647, prekestol fra slutten av 1500-tallet og døpefat fra 1680. Så vet vi det!

Litt handling av ost og pølse, om bord i bussen og oppover til hovedveien, gjennom nok en «turistvennlig» tunell og så til Flåm, hvor vi glatt kjørte forbi….for å finne «De magiske grotter». Disse er ikke merket som turistvennlig attraksjon langs veien, så noen utfordringer med telefoner fra Jarl til Vikinghotellet i Flåm (som administrerer grottene) – omsider svar og forklaring av ikke-norsk betjening med svake engelskkunnskaper (sier litt om hva turistnæringen sliter med betjenings-messig…..) fant vi frem. En relativt u-unnselig port inn i iskaldt fjell, utlevering av boblejakker, en engelsktalende men lavmælt guide innover i grottene med en fantastisk lys-setting som virkelig gjorde grottene magiske. Kaffe og sjokoladekake sto på noen bord, klart for nytelse. Gruvene er kun åpne på forespørsel av grupper, så dermed er det forklart hvorfor det ikke er skiltet som attraksjon…

Grottene skriver seg fra utsprengninger på 1950 – 60 –tallet for prøvedrift for utvinning anortositt. Hvordan videre drift gikk vites ikke. I alle fall ikke av meg.

Vi leverte jakkene, takket pent for oss og kjørte hjem.

En lang dags tur, men virkelig værd tiden.

En stor takk til Jarl som sto for arrangementet. (Jeg sto som vanlig for været! Småregn når vi kjørte fra byen, strålende på Stegasteinen, overskyet når vi spiste og godt med regn for å vaske av bussen på hjemturen!)

Mvh

Thor